Site stiri online, politice, economice, mondene, sociale si sport, productie video, filmari nunti, botezuri, evenimente


Parteneri

MicNews.ro

Ziar Viitor

Banner publicitate

Romexpo

RATB

Metrorex

Forum Ecologist


 

comunicate diverse

POLITICA

 

 

Hotărârea de guvern privind închiderea cluburilor de către ISU era în pregătire încă din luna iunie 2015

     Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a explicat că hotărârea de guvern care stabilește amenzi mai mari și posibilitatea închiderii cluburilor care nu respectă măsurile de securitate la incendiu era pregătită înainte să se întâmple tragedia de la clubul Colectiv.
     Inspectorii ISU vor putea aplica amenzi, cuprinse între 50 de mii și 100 de mii de lei, și vor putea dispune închiderea localurilor care încalcă legislația în privința măsurilor de securitate la incendiu, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern, a declarat secretarul de stat din MAI, Raed Arafat.
"Au fost adoptate două acte normative care ne vor permite să desfășurăm controalele care vor aplica modificările legislative ce au fost efectuate în cursul acestui an în luna iunie — iulie. Au fost luate unele măsuri de către Departamentul pentru Situații de Urgență și de către MAI, ca Legea 307 să fie modificată. Modificările care au dus la înăsprirea amenzilor și la crearea condițiilor de a putea opri pe cineva dacă nu respectă regulamentele. Și, mai ales, de a nu permite să continue fără autorizație, transformând faptul că, dacă ai continuat fără autorizație sau după ce ți s-a retras autorizația de la Pompieri, atunci devine infracțiune", a afirmat Arafat. (click pentru articol complet)

Iohannis: Sunt cutremurat şi profund îndurerat de tragicul eveniment din Capitală

Preşedintele Klaus Iohannis declară că este "cutremurat şi profund îndurerat" de tragicul eveniment din Capitală, adăugând că este un moment trist pentru naţiune şi pentru el personal şi că în aceste momente transmite întreaga compasiune familiilor afectate de tragedie.
"Sunt cutremurat şi profund îndurerat de tragicul eveniment care s-a produs în această seară în centrul Capitalei. Este un moment foarte trist pentru noi toţi, pentru naţiunea noastră şi pentru mine personal. În aceste momente dureroase, îmi exprim întreaga compasiune şi solidaritate faţă de familiile celor afectaţi de această tragedie" spune preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.
El le mai transmite familiilor afectate de tragicul incendiu din Capială sprijin şi îi roagă să aibă încredere că instituţiile statului fac tot ceea ce este posibil pentru a limita efectele "catastrofei".

Corina Creţu, a fost desemnată comisar european pentru Politică Regională.

     Preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat numele celor 28 de comisari şi portofoliile repartizate. Corina Creţu a fost numită comisar european pentru Politică Regională.
     Noua echipă include şapte vicepreşedinţi şi, pentru prima oară, un prim-vicepreşedinte care va fi "mâna dreaptă" a preşedintelui Executivului european, luxemburghezul Jean Claude-Juncker. Nouă dintre cei 28 de membri ai Comisiei sunt femei, iar dintre acestea trei sunt vicepreşedinţi.corina cretu
     Cei şapte vicepreşedinţi vor conduce şi vor coordona activitatea unui număr de comisari, în cadrul unor grupuri a căror componenţă se poate schimba în funcţie de obiectivele şi de aplicarea treptată a noilor priorităţi stabilite de noul preşedinte al Comisiei Europene. Aceste echipe reflectă priorităţile politice, printre care locuri de muncă, creştere, investiţii şi competitivitate, piaţa unică digitală sau uniunea energiei.

    
Noua Comisie Europeană urmează să fie votată de Parlamentul European în sesiunea plenară din octombrie, pentru a prelua din 1 noiembrie mandatul de la actuala echipă condusă de Jose Manuel Barroso. (sursa Mediafax)

Fostul premier Adrian Năstase, ELIBERAT conditionat
din penitenciarul Jilava

Fostul premier Adrian Năstase a fost ieşit astăzi din închisoare, după ceTribunalul Ilfov a decis definitiv ca fostul premier să fie eliberat condiţionat, pentru că a executat o treime din pedeapsa de patru ani şi şase luni de închisoare. „Cum aţi constatat eu şi azi reprezint o ţintă care trebuie urmărită pe tot terenul”, a comentat el din uşa penitenciarului Jilava, anunţând că are „diverse idei extravagante”.Iesire inchisoare Adrian Nastase „Ar fi nevoie de alegeri parlamentare anticipate. Ar fi nevoie de revenirea la alegerile pe listă. Este nevoie de o lege a amnistiei fiscale şi de o lege a graţierii”, a explicat el. . "Am rămas același, încercările din ultimii ani cred că mai curând m-au întărit. Am nevoie de ceva timp pentru a lămuri proiectele pentru viitor", a spus Năstase.

Dacă voi fi preşedinte, voi colabora cu Guvernul Ponta, nu voi coabita. Nu va dura mult

      "În măsura în care voi fi preşedintele României în decembrie, sigur că voi colabora cu guvernul care este în funcţie. Dar asta nu înseamnă că voi coabita. Coabitarea este un fel de troc politic, total netransparent. Este ceea ce avem acum în funcţiune. Coabitarea Ponta-Băsescu este un troc politic între cei doi, început acum mai multă vreme când s-au împărţit funcţiile de conducere din parchetele României şi continuat până în ziua de astăzi. O colaborare este cu totul altceva. O colaborare este în baza legii, în baza Constituţiei şi va funcţiona până când se schimbă guvernul. Nu îmi fac mari probleme, Guvernul Ponta nu va rămâne mult timp în funcţiune, deci nu va fi o perioadă foarte lungă de colaborare cu Guvernul PSD, va fi foarte scurtă", a afirmat Klaus Iohannis, candidatul Alianţei Creştin-Liberale (ACL) la Preşedinţie.Iohannis
      Întrebat despre apelul făcut de Elena Udrea care a cerut să nu se colaboreze cu PSD, Klaus Iohannis a spus că este impresionat de această grijă, adăugând: "Ne descurcăm singuri".
      Iohannis a precizat că vrea să schimbe modul în care se face politică în România, inclusiv modul în care se face comunicare, iar acest lucru ar presupune să nu mai răspundă la toate atacurile din partea adversarilor politici.

      De asemenea, Klaus Iohannis a acuzat modul în care s-a făcut politică în ultimii zece ani, arătând că este nevoie de consens politic pe marile proiecte naţionale.
Sursa Mediafax

SUA este alaturi de Romania in calitate de prieten si aliat; ne dorim să extindem si sa consolidam colaborarea

     Adjunctul secretarului de stat al SUA pentru Europa și Eurasia, Victoria Nuland, afirmă într-un mesaj cu privire la parteneriatul SUA-România că Statele Unite sunt alături de România în calitate de prieten și aliat și Washingtonul își dorește să continue colaborarea dintre cele două state.
Victoria Nuland     Acesta este un an important pentru România și pentru relația transatlantică. La împlinirea a 10 ani de când România este membru NATO, Statele Unite ale Americii își exprimă recunoștința pentru angajamentul țării dumneavoastră față de Alianță și pentru toate eforturile comune dedicate susținerii păcii, libertății și democrației, atât în țările noastre, cât și peste hotare. Statele Unite ale Americii sunt alături de România în calitate de prieten și aliat și ne dorim să continuăm să extindem și să consolidăm foarte importanta noastră colaborare, subliniază Nuland în mesajul său, remis de Ambasada SUA in Romania.
     Victoria Nuland amintește că în ultimii 10 ani, în calitate de aliați în cadrul NATO, România și SUA au colaborat în Balcani, Afganistan, în Marea Mediterană și în Marea Neagră.
     Tot în calitate de aliați NATO, fiecare și-a asumat un angajament solemn în fața celuilalt, conform prevederilor Articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic. Astăzi vreau să reafirm în fața poporului român că Statele Unite își respectă angajamentele, a precizat de asemenea adjunctul secretarului de stat al SUA pentru Europa și Eurasia.
     Astăzi, urmărim cu toții cu îngrijorare evenimentele din Ucraina și am condamnat împreună agresiunea militară a Rusiei și încercarea acesteia de a anexa Crimeea. Tot împreună suntem alături de poporul ucrainean pe măsură ce acesta încearcă să-și construiască un viitor mai pașnic, unit, democratic și prosper, a mai declarat Nuland.

Pretul de referinta la gaze la care se vor putea raporta producatorii industriali va fi cel de la 1 ianuarie 2014

    În baza pachetului de sprijin pentru industrie, care va fi aprobat miercuri în ședință de Guvern, pe toată piața liberă, prețul de referință la gaze la care se vor putea raporta producătorii și consumatorii industriali va fi prețul de la 1 ianuarie, 230 de dolari la mia de metri cubi. În acest fel, pe de-o parte, ne menținem angajamentele de a liberaliza prețul la gaze, pe de altă parte, impactul va fi minor sau chiar în baza competiției libere, așa cum s-a întâmplat la energie electrică, vor scădea aceste prețuri și practic marii consumatori vor putea să fie în continuare competitivi. Prețul la gaze este legat de prețul la energia electrică, pentru că marii consumatori nu consumă doar gaze, ci și energie electrică, iar la energie electrică miercuri adoptăm hotărârea în baza noii legi care stabilește cota de piață pentru certificate verzi identică cu 2013, 11,1%, a spus Ponta la Palatul Parlamentului.Ponta in Parlament
    De asemenea el a adăugat că tot din acest pachet face parte eliminarea taxei de cogenerare la export, iar după 8 aprilie, când Comisia Europeană va publica regulamentul care permite țărilor membre să acorde o scutire de până la 85% din cantitatea de certificate verzi pe care pot să o cumpere și trebuie să o cumpere marii producători din industriile care sunt sub pericol de relocare din UE, Guvernul depune notificare la Comisia Europeană pentru ca marii consumatori peste un anumit nivel să poată să beneficieze de această schemă.

PNL a decis iesirea de la guvernare.
Antonescu: Decizia nu a fost luată uşor. Miniştrii PNL
îşi depun oficial demisiile in cursul zilei miercuri

    Conducerea PNL a adoptat, marţi seară, rezoluţia privind ieşirea liberalilor de la guvernare. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, că miniştrii PNL şi-au anunţat, practic, demisiile politice, urmând ca până miercuri la ora 12.00 miniştii, secretarii de stat şi şefii de agenţii aparţinând formaţiunii să-şi depună demisiile scrise.
    Declaraţiile lui Crin Antonescu:
    - Este o decizie care s-a luat cu un vot covârşitor, dar este o decizie care nu s-a luat uşor. Este o decizie pe care nu mi-am dorit-o, este o decizie pe care am încercat să o evităm, nu prin negocieri, târguri, tergiversări, amânări ci prin căutarea tuturor posibilităţilor, tuturor şanselor de a spera că în formula Uniunii Social Liberale, împreună cu partenerii cu care ne-am angajat în faţa alegătorilor şi am primit de la alegători un vot atât de important, se poate continua.
    - În chip practic, prin încălcare repetată şi flagrantă ajunsă la un prag inacceptabil a unor elemente ale înţelegerii politice la alcătuirea Guvernului de către primul-ministru Victor Ponta, Partidul Naţional Liberal a decis să pună capăt unei crize prelungite artificial de către primul-ministru, domnul Victor Ponta, vreme de două săptămâni, să nu accepte o prelungire păguboasă de încă 45 de zile, să ia act cu luciditate şi cu demnitate de decizia care a fost la primul-ministru şi ca atare să decidă retragerea miniştrilor săi din acest Cabinet.
    - Alianţa politică USL, care a fiinţat trei ani şi douăzeci de zile, a avut un sens atâta vreme cât măcar liberalii au putut spera că obiectivele, principiile, lucrurile pe care le-au promis oamenilor sunt urmărite şi că toată lumea are intenţia de a le atinge. Nu mai avem niciuna din aceste speranţe şi ca atare mi s-a părut onest, mi s-a părut cinstit să nu prelungim un festival de ipocrizie, să nu prelungim o nesfârşită aruncare de responsabilitate de la unii la ceilalţi şi să avem noi curajul să constatăm ceea ce este categoric adevărat din perspectiva noastră şi anume că Uniunea Social Liberală nu mai există pentru că nu mai avea sens să existe, pentru că nu mai urmăream cu toţii obiectivele angajate.
    - Miniştrii noştri şi-au anunţat demisia din punct de vedere politic. Miniştrii, secretarii de stat şi şefii de agenţii liberali, adică demnitarii partidului, vor demisiona, practic, până miercuri la 12.00, când îşi vor depune demisiile scrise la secretariatul Guvernului.  (sursa Mediafax - click tot articolul)

Conducerea Camerei stabilește luni programul de dezbatere
și vot pentru moțiunea simplă privind CFR Marfă

    Biroul permanent al Camerei Deputaților decide luni programul de dezbatere și vot al moțiunii simple privind privatizarea CFR Marfă, după ce săptămâna trecută conducerea Camerei de hotărât ca, de principiu, moțiunea să fie dezbătută luni și votată marți.Camera Deputatilor
"În privința moțiunii simple pe tema CFR Marfă lucrul se va definitiva luni, inclusiv problema programului Camerei, pentru că de principiu s-a aprobat ca luni, la ora 16,00, să fie prezentarea și dezbaterea moțiunii, urmând ca marți să fie votul final", a anunțat secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaților, Niculae Mircovici.
    El a adăugat că este posibil ca dezbaterea moțiunii să fie marți, la ora 10,00, urmată de vot final, având în vedere faptul că ministrul Ramona Mănescu participă, împreună cu premierul Victor Ponta, săptămâna viitoare, luni și marți, la Istanbul, la o serie de activități.
    "Să vedem care dintre zile o consideră mai importantă acolo și în funcție de acest lucru se va stabili de comun acord programul Parlamentului", a spus acesta.
    Inițiatorii, deputații PDL și PP-DD, solicită în moțiunea simplă pe tema privatizării CFR Marfă declanșarea unei anchete de către Corpul de Control al primului-ministru în ceea ce privește elaborarea hotărârilor de guvern prin care au fost aprobate Strategia de Privatizare și condițiile contractului de vânzare-cumpărare pentru CFR Marfă.
    Se mai solicită asumarea unei dezbateri publice autentice asupra noii Strategii de Privatizare a companiei, inclusiv la nivel parlamentar, realizarea unei evaluări corecte a activelor companiei și a poziției acesteia pe piață, astfel încât prețul de pornire pentru un nou proces de privatizare să reflecte valoarea reală a CFR Marfă, transmiterea concluziilor anchetei Corpului de Control către Parlament și Direcția Națională Anticorupție pentru identificarea persoanelor care trebuie sancționate pentru "eșecul de proporții" al acestei privatizări. (Sursa AGERPRES)

Oficialități române și americane participă luni la ceremonia oficială de marcare a începerii lucrărilor la Baza Deveselu

    Oficialități române, americane și din partea NATO vor participa luni la ceremonia oficială de marcare a începerii lucrărilor principale de construcție la Facilitatea antirachetă din cadrul Bazei Deveselu, în aplicarea Acordului între România și Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice.
Elementele de interceptare care vor fi amplasate la Deveselu trebuie să fie operaționale începând cu 2015.
    La eveniment participă președintele Traian Băsescu, ministrul Apărării, Mircea Dușa, secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu și alți oficiali români.
    Delegația americană va fi condusă de James Miller, adjunctul secretarului apărării pentru politica de apărare, și va include alți înalți oficiali din cadrul Departamentului Apărării, Departamentului de Stat și comandamentelor forțelor americane din Europa.
    Din partea Alianței Nord-Atlantice participă ambasadorii Alexander Vershbow, secretar general adjunct, și Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO pentru amenințări emergente de securitate.
    Vor fi prezenți, de asemenea, reprezentanți ai Ministerelor Afacerilor Externe din Polonia și Turcia, state care găzduiesc sau vor găzdui componente ale sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice și care contribuie, astfel, la sistemul antirachetă al NATO. (Sursa MEDIAFAX)

PSD propune ca referendumul pentru Constituţie să fie organizat odată cu primul tur al prezidenţialelor

PSD va propune în USL ca referendumul pentru modificarea Constituţiei să fie organizat odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, a precizat, vineri, premierul Victor Ponta, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN).Victor Ponta
"Vom propune în USL ca referendumul pentru modificarea Constituţiei să fie organizat odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. În aceste fel există timp suficient , încă un an de zile, nu doar pentru a primi opiniile Comisiei de la Veneţia, ale Comisiei Europene, dar mai ales pentru dezbatere, eventual pentru a îmbunătăţi proiectul. De asemenea, condiţia de cvorum va fi îndeplinită", a spus preşedintele PSD.

PDL se va "lupta" pentru soluţii sale de relansare economică într-o eventuală discuţie cu reprezentanţii guvernului

Dacă vom merge la discuţii cu guvernul o facem ca să ne luptăm pentru soluţiile noastre a declarat, prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu.Catalin Predoiu
"Suntem interesaţi în relansarea economiei româneşti. Suntem ingrijoraţi de dificultăţile oamenilor de afaceri români şi de pierderea locurilor de munca ale oamenilor. Guvernul e în impas, nu are soluţii de relansare, de aceea era firesc să accepte cererea PDL de a dialoga. Ei nu ştiu ce să facă. Noi avem soluţii, dacă vom merge la discuţii, vom merge să ne luptăm pentru ele. Deja USL a ajuns sa aplice soluţiile PDL, discută să micşoreze CAS, aşa cum noi cerem de mult timp", a spus, pentru MEDIAFAX, prim-vicepreşedintele PDL.
Predoiu a mai spus, că "guvernul a pierdut timp preţios şi nu a luat la timp măsuri de relansare", lipsa de "pricepere şi viziune" a Executivului "costând mii de oameni care şi-au văzut afacerile ruinate şi locurile de muncă pierdute".
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că va trimite la începutul săptămânii viitoare o scrisoare conducerilor PDL şi UDMR pentru a-i invita la discuţii pe tema unui nou acord cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, precum şi pe tema proiectului de buget pe 2014.

Cătălin Predoiu crede că este prematur să vorbească
despre o candidatură la alegerile prezidenţiale

Prim-vicepreşedintele Partidului Democrat Liberal, Cătălin Predoiu, a declarat sâmbătă că este prematur să vorbească despre o eventuală candidatură a sa la preşedinţia României din partea PDL.
"E o întrebare prematură, cred că ceea ce este important acum este să recapacităm energiile Partidului Democrat Liberal. Am afirmat că PDL este un partid de învingători, este un partid care şi-a spulberat adversarii politici în nenumărate rânduri şi cred că mai poate face acest lucru. Ceea ce este important nu numai pentru acest partid ci, cred eu, pentru întreaga viaţă politică din România este profesionalizarea structurilor partidelor politice, pentru că oamenii aşteaptă un alt fel de a face politică. Oamenii aşteaptă soluţii bazate pe adevăr, pe altruism, pe capacitate tehnică şi pe expertiză politică şi administrativă. Cred că ăsta este obiectivul principal, în orice caz, eu mi-am propus acest proiect şi sunt foarte bucuros că am fost primit în PDL pentru a-mi concretiza acest proiect", a spus Predoiu la finalul şedinţei Consiliului Naţional de Coordonare al PDL.
La rândul său, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a spus că, potrivit procedurilor partidului, cei care vor dori să se înscrie în cursa pentru prezidenţiale o pot face la alegerile primare din partid, după care va fi stabilit candidatul. Sursa AGERPRES

Recensământul reprezintă un argument în plus ca regiunile să fie înfiinţate cât mai rapid

Recensământul reprezintă un argument în plus ca regiunile să fie înfiinţate rapid, a declarat vineri vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
În opinia acestuia, era normal ca recensământul să genereze controverse, dar nu trebuie să existe pe tema acestuia atât de multe supărări, pentru că România are nevoie de stabilitate.
Potrivit vicepremierului, dincolo de discuţiile despre cvorumul de la referendumul de anul trecut pentru suspendarea preşedintelui, recensământul conţine câteva lucruri "care pun serios pe gânduri" referitor în principal la migraţia populaţiei, la mişcările demografice, la depopularea unor regiuni.
"Şi recensământul este un încă un argument în plus pentru ca regiunile să fie înfiinţate cât mai rapid, pentru a putea echilibra şi stabiliza această reţea de dezvoltare de care am mai vorbit. (...) Numai aşa se poate opri migraţia spre centrele dezvoltate şi, pe de altă parte, plecarea din ţară", a susţinut Dragnea.
El s-a arătat de acord cu faptul că "marea dispută" este interpretarea de cetăţeni cu drept de vot înscrişi pe liste.
"Este marea dispută - ce înseamnă liste electorale permanente? Există anumite articole din anumite legi care spun că cvorumul se calculează din cetăţenii cu drept de vot înscrişi şi în listele electorale permanente, există altele care spun că în liste se trec cetăţeni cu domiciliul stabil. Decizia Curţii Constituţionale spune să fie calculată şi populaţia care trăieşte pe tot globul pământesc. (...) Dacă mai stăm două luni să ne smulgem părul din cap - ce ar fi însemnat dacă recensământul ar fi fost validat anul trecut înainte de referendum - ce câştigăm? Curtea a decis", a afirmat ministrul Dezvoltării.
În opinia sa, "marea greşeală" pe care Guvernul trebuie să o regleze, printr-un act normativ, "odată pentru totdeauna" este că nu este reglementat în detaliu mecanismul prin care listele electorale se actualizează, pentru a nu mai exista posibilităţi de interpretare.
Referindu-se la pragul de 50 la sută plus unu la referendum, vicepremierul a arătat că nu există vreo decizie în acest sens. Sursa AGERPRES

USL nu se va rupe; încă nu şi-a îndeplinit obiectivele şi promisiunile făcute oamenilor

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat joi că USL nu se va "rupe", pentru că încă nu şi-a îndeplinit obiectivele şi promisiunile făcute oamenilor care i-au ales.
"100% nu se va rupe alianţa (USL-n.r). Eu am simţul acesta oltenesc, ştiu când lucrurile nu sunt bune şi plec de acolo repede. În acest moment, anul 2013 ne va prinde pe toţi împreună, pentru că avem un proiect care nu s-a terminat, "Dreptate până la capăt" şi mai avem de lucru", a afirmat Valeriu Zgonea, la Palatul Parlamentului. Valeriu Zgonea
El a mai explicat că USL va rezista pentru că nu şi-a îndeplinit obiectivele, iar decizia primului-ministru de miercuri demonstrează că USL ştie să guverneze.
"Alianţa va mai ţine pentru că nu şi-a îndeplinit obiectivele şi pentru că mai presus de ceea ce credem noi avem în spate 7, 4 milioane de oameni care au speranţe că pot trăi mai bine în România şi atunci compromisurile care se fac în interior sunt tocmai în acest interes. Ieri (miercuri-n.r.) toată lumea aştepta un mare scandal la USL, lucrurile s-au rezolvat foarte simplu. Sunt decizii când pe care le iei atunci când ai o funcţie publică care sunt mai presus de interesul tău şi de emoţia ta sau a grupului care te-a dus aici. Iar decizia de a arăta seriozitate, transparenţă şi predictibilitate în calitate de prim-ministru al României şi seriozitate, cuvânt este importantă. Domnul Boc nu a fost la Bruxelles şi atunci noi nu am avut acolo credibilitatea primului ministru. Decizia lui (Victor Ponta -n.r. ) este una dură şi cu anumite repercursiuni asupra încrederii unui anumit nucleu dur din PSD sau PNL, dar este importantă pentru USL care arată că ştie să guverneze", a mai arătat Preşedintele Camerei Deputaţilor.  Sursa AGERPRES

Contăm pe sprijinul Greciei în aderarea României la Schengen

„Am exprimat în numele Guvernului României aprecierea deosebită pe care România o are pentru sprijinul constant al Greciei pentru un obiectiv important al României - aderarea la Spaţiul Schengen. Acest lucru s-a întâmplat şi la ultima reuniune a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (din martie, la Bruxelles - n.r). Contăm pe sprijinul Greciei pentru ca până la finalul anului să fie adoptată o decizie corectă şi legitimă pentru aderarea României şi, respectiv, a Bulgariei, posibil pe baza soluţiei convenite anterior - aderarea în două trepte", a afirmat Corlăţean. Titus Corlatean
Şeful diplomaţiei române a susţinut că vizita omologului său elen confirmă o relaţie politică, economică şi culturală "extrem de pozitivă" între România şi Grecia.
"Am stabilit să continuăm un ritm ridicat al contactelor politice la nivel înalt între ţările noastre (...) Am avut discuţii aprofundate pe tema schimburilor economice, comerciale", a adăugat Corlăţean.
El a menţionat că Grecia este al şaselea partener comercial şi investitor străin în România, schimburile comerciale în 2012 ajungând la 1,116 miliarde de euro.
"Am discutat despre prezenţa investitorilor greci în România şi interesul de ambele părţi. În România sunt înregistrate 5.520 de companii cu capital elen şi am transmis un mesaj de deschidere, de interes şi încurajare a prezenţei investitorilor greci în România", a detaliat Corlăţean.
El amintit că Grecia va prelua preşedinţia Uniunii Europene în primul semestru al anului 2014, iar preşedinţia greacă se va suprapune o perioadă cu preşedinţia României la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est, pe care Bucureştiul o va prelua la 1 iulie 2013.
"Acest lucru va permite, pe de o parte, ca Guvernul României să acorde un sprijin consistent preşedinţiei Greciei a UE şi priorităţilor, obiectivelor fixate pe care le împărtăşim. Dar ne va permite să cooperăm şi să ne coordonăm şi în plan regional pentru a sprijini procesele europene, de integrare în această regiune pe baza respectării criteriilor", a adăugat Corlăţean.
El a mai spus că ministrul elen a exprimat deschiderea Greciei faţă de "dimensiunea estică" a proiectelor Uniunii Europene, referindu-se la sprijinul acordat traseului european al Republicii Moldova.  sursa AGERPRES

Pe 2 aprilie 2013 va avea loc la Academia Romana prima dezbatere privind proiectul regionalizarii

Prima mare importanta dezbatere privind proiectul regionalizarii va avea loc la Academia Romana pe data de 2 aprilie, a declarat, vineri 29 martie, la Bacau, Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.
''Vor fi invitati toti cei care au lucrat si lucreaza in diverse structuri, la proiectele de regionalizare si descentralizare, urmand a fi prezentat si dezbatut un prim Raport de progres, dar si criteriile care stau la baza regionalizarii, actiune ce va fi urmata, pe o perioada de cateva luni, de multiple dezbateri la nivel national”, a precizat Liviu Dragnea.
El a spus de asemenea ca este o datorie istorica si civica pentru toti presedintii de Consilii Judetene, primarii localitatilor, dar si pentru toti liderii locali din PSD, sa sprijine proiectul regionalizarii, explicand cetatenilor necesitatea implementarii proiectelor in 2013, deoarece daca in acest an nu se demareaza procesul va fi foarte dificil ori aproape imposibil sa mai fie realizat in urmatorii sapte ani.
In 2013 fiecare stat membru al UE negociaza cu CE acordul de parteneriat, adica programele operationale, modul cum vor fi cheltuiti banii alocati. Pe o structura administrativa am fost la Bruxelles, am vorbit cu reprezentanti ai Comisiei Europene, inclusiv cu comisarul european pe domeniu, si am obtinut angajamentul lor de a negocia cu Romania plecand de la ideea ca vom infiinta regiunile pana la finele anului. Daca nu le infiintam si intram in 2014 tot cu actuala structura teritorial-administrativa, in urmatorii sapte ani nu o mai putem face pentru ca va fi foarte greu, aproape imposibil sa mai schimbam aceasta structura pe parcursul unui exercitiu financiar care a fost negociat”, a explicat Liviu Dragnea in cadrul Conferintei Judetene de alegeri din PSD Bacau.

Guvernul a adoptat ordonanţa care stabileşte că autorităţile locale decid indexarea taxelor

Guvernul a adoptat ordonanţa care stabileşte că indexarea taxelor locale este la latitudinea autorităţilor locale şi nu reprezintă o obligaţie impusă de la nivel central, în contextul în care multe administraţii au decis deja majorarea taxelor invocând tocmai decizia de anul trecut a Guvernului.Liviu Dragnea
Ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, a precizat că documentul aprobat de Guvern prevede că "pentru anul 2013" autorităţile locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale şi amenzilor prevăzute în hotărârea de guvern aprobată în 2012, "cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile autorităţilor administraţiei publice locale respective, adoptate de către acestea pentru anul 2012".
Aceste hotărâri pot fi adoptate în termen de cel mult 20 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, iar sumele achitate de contribuabili peste nivelurile impozitelor şi taxelor locale aprobate prin hotărâri ale autorităţilor deliberative se compensează cu obligaţii de plată către bugetele locale, cu termene de plată viitoare sau se restituie la cerere.
Ordonanţa a fost aprobată astfel într-o formă modificată comparativ cu varianta avansată la sfârşitul anului trecut, prezentată public pe site-ul Ministerului Finanţelor.
În varianta iniţială, ordonanţa stabilea că în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare, iar autorităţile locale hotărăsc cu privire la aplicarea indexării

Mircea Diaconu şi-a înaintat, marţi, demisia din Senat

Mircea Diaconu şi-a înaintat, marţi, demisia din Senat, informează Direcţia de presă a Senatului. "Vă informăm că în cursul zilei de 4 decembrie 2012 domnul Mircea Diaconu, senator în circumscripţia electorală numărul 3 din judeţul Argeş, colegiul uninominal numărul 1, şi-a înaintat demisia la cabinetul Preşedintelui Senatului României", se arată într-un comunicat al Direcţiei de presă a Senatului.Diaconu
În comunicat se mai menţionează că, marţi, Biroul Permanent al Senatului a hotărât convocarea unei şedinţe de plen pentru a se lua act de decizia Curţii Constituţionale cu privire la încetarea calităţii de senator a lui Mircea Diaconu şi pentru a se declara vacant postul de senator.
Senatul a luat act, marţi, de încetarea mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu, în lipsa cvorumului de lucru, la şedinţă participând aproximativ douăzeci de parlamentari.
La începutul şedinţei, preşedintele Senatului, Crin Antonescu (PNL), a invocat decizia 972/2012 a Curţii Constituţionale, referitoare la sesizarea formulată de preşedintele CSM privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de o parte, şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senat, pe de altă parte.
"Suntem astăzi în faţă formalităţii de a închide acest conflict printr-o hotărâre a Senatului", a precizat Antonescu.
Hotărârea Senatului, prezentată plenului de către preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă, precizează că - având în vederea deciziei 3104 a ICCJ din 12 iunie 2012, dar şi decizia CCR 972/2012, referitoare la sesizarea preşedintelui CSM, privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională - Senatul ia act de încetarea mandatului de senator al lui Mircea Diaconu începând cu data de 19 iunie şi declară vacant locul de senator în Circumscripţia electorală 3 Argeş, colegiul uninominal 1.
  După dezbateri, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, nu a mai supus la vot proiectul de Hotărâre a acestei Camere.
Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a declarat, marţi, că, în lipsa cvorumului la şedinţa de plen a Senatului, nu s-a putut declara vacant mandatul senatorului Mircea Diaconu, fapt pentru care acest lucru nu poate fi publicat în Monitorul Oficial şi, în consecinţă, "nu există".
"Noi trebuia pur formal să ne întâlnim şi să declarăm postul vacant, ceea ce nu s-a făcut, fiindcă nu era cvorum şi cei prezenţi au luat act de faptul că a încetat acest mandat, deci procedura nefiind completă... (...) Nu s-a dat nicio hotărâre, doar s-a luat act, deci nu s-a ţinut şedinţa practic", a susţinut Rădulescu.
El a susţinut că, potrivit hotărârii ICCJ din data de 19 iunie, mandatul de senator al lui Mircea Diaconu a încetat, dar plenul Senatului nu a reuşit să declare mandatul vacant, conform Regulamentului Senatului.
"S-a făcut ceea ce se putea face, s-a spus celor de faţă, în lipsă de cvorum, că mandatul domnului Diaconu a încetat şi noi am luat act de asta. Ce puteam face? (...) Dacă nu e în Monitorul Oficial, nu există", a explicat Rădulescu.
La rândul său, preşedintele Agenţiei Naţionale de Intergritate (ANI), Horia Georgescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu se poate vorbi de revocarea mandatului de senator a lui Mircea Diaconu până nu se publică în Monitorul Oficial (MO) o hotărâre a Senatului în acest sens.
În schimb, preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD), a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că decizia privind încetarea mandatului de senator al lui Mircea Diaconu ar urma să fie publicată în Monitorul Oficial, iar plenul Senatului nu ar fi avut nevoie de cvorum pentru a lua act de acest lucru. (sursa Mediafax)

Ministrul Titus Corlăţean a transmis un mesaj
pentru unitatea românilor de pretutindeni,
cu ocazia Zilei Naţionale a României

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a transmis vineri un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale în care afirmă că o Românie puternică şi prosperă se poate realiza doar prin unitatea românilor de pretutindeni.
'Contribuţia şi expertiza românească sunt apreciate peste tot în lume. Implicarea noastră în proiectele euro-atlantice face din ţara noastră un partener de încredere la nivel internaţional, iar rolul pe care ni-l asumăm, în cadrul UE şi al NATO,  este unul tot mai vizibil şi mai semnificativ. Sunt convins că avem, ca naţiune, înţelepciunea de a fi uniţi în jurul unui proiect naţional, care să ne inspire zi de zi şi care să ne facă să ne uităm cu mândrie la semenii noştri", afirmă Titus Corlăţean. 
Şeful diplomaţiei subliniază că Ziua Naţională trebuie să fie şi un prilej de a reflecta la semnificaţia Marii Uniri şi că românii trebuie în prezent să urmeze exemplul pe care l-au dat înaintaşii la 1 decembrie 1918.
"Să folosim acest prilej nu numai pentru a sărbători, ci şi pentru a reflecta la semnificaţia Marii Uniri - forţa unui crez comun care a schimbat destinul unui popor. Doresc ca fiecare dintre noi să poarte în suflet mândria de a fi român. Cred în forţa solidarităţii şi unităţii naţionale, care poate genera energii creatoare remarcabile, de natură să ducă la îndeplinirea dezideratelor naţionale. Să urmăm exemplul pe care l-au dat la 1 decembrie 1918 înaintaşii noştri, românii şi reprezentanţii lor politici, cei care au realizat România Mare - un exemplu de viziune şi de unitate, un model demn de urmat pentru societatea românească de azi", declară Titus Corlăţean în mesajul transmis cu ocazia Zilei Naţionale. AGERPRES


Productie foto - video

Linkuri utile


Presedintie
Presedintia Romaniei


Guvern
Guvernul Romaniei

Camera Deputatilor
Camera Deputatilor


Senatul Romaniei
Senatul Romaniei


Copyright © 2012 - GoldPressMedia.ro