Site stiri online, politice, economice, mondene, sociale si sport, productie video, nunti, botezuri, evenimente


Parteneri

MicNews.ro

Ziar Viitor

Banner publicitate

Romexpo

RATB

Metrorex

Forum Ecologist

 

 

comunicate diverse

ECONOMIC

 

 

 

Grupul Volkswagen a depistat probleme cu emisiile la motoarele altor 800.000 de maşini

     Volkswagen a descoperit, în cursul unei anchete interne, probleme privind determinarea emisiilor la alte tipuri de motoare decât cele vizate de investigaţiile de până acum, fiind afectate circa 800.000 de maşini.
Costurile de remediere a defecţiunilor descoperite sunt estimate la circa 2 miliarde de euro, precizează compania auto germană, care se vor adauga celor 6,7 miliarde de euro alocati deja pentru eventuala soluţionare a problemelor tehnice depistate la 11 milioane de maşini dotate cu un soft ilegal pentru manipularea emisiilor.
    Volkswagen a anunţat la sfârşitul lunii septembrie că circa 11 milioane de automobile ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante. Scandalul a izbucnit dupa ce Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) a acuzat VW că a instalat sisteme speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA în materie de emisii, expunând cetăţeni americani la gaze poluante.

Grupul rus Gazprom a redus vineri cu 5% exporturile de gaze naturale către România faţă de nivelul planificat

     "Aseară (joi seară — 11.09.2014) Transgaz a fost informat de dispecerul balcanic al Gazprom de la Sofia că livrările de gaze către România vor fi reduse cu 5% astăzi (vineri — 12.09.2014), cu 9% mâine (sâmbătă — 13.09.2014) și cu 5% duminică. Aceste cantități sunt absolut nesemnificative", a spus ministrul Delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
     Potrivit acestuia, Transgaz a cerut celor de la dispecerul Gazprom o explicație.gazprom
"Până acum Transgaz nu a primit niciun răspuns oficial. Însă nu este ceva care să ne surprindă, pentru că vorbim de ceva luni că acest lucru se va întâmpla", a adăugat Nicolescu.
     Acesta a mai spus că vineri consumul național de gaze a fost de 16 milioane de mc. iar producția internă de aproximativ 31 milioane mc.. Importurile ar fi trebuit să se ridice la 0,2 milioane mc.
     Ministrul a mai amintit că anul acesta au fost luate măsuri importante pentru ca populația să nu fie afectată de situația de la granița de Est a României. El a amintit de extinderea capacității depozitului de gaze de la Urziceni și de o măsură adoptată de Guvern în aprilie care a permis producătorilor interni să-și majoreze producția.

    
     Vineri a intrat în vigoare o nouă serie de sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei care implică restricționarea accesului la piețele de capital ale UE pentru unele companii petroliere și din domeniul apărării. În special, UE a restricționat accesul la piețele de capital europene pentru Rosneft, Transneft și ramura petrolieră a gigantului Gazprom — Gazprom neft.  (sursa Agerpress)

Noua pistă a Aeroportului Internațional Iași a fost finalizată cu 10 luni mai devreme

     La evenimentul care s-a desfășurat la Aeroportul Internațional Iași au fost prezenți și președintele Consiliului Județean Cristian Adomniței, primarul Gheorghe Nichita, prim-vicepreședintele PDL Mihai Răzvan Ungureanu, președinte al PPDD Simona Man, reprezentanți ai mediului academic, oameni de afaceri, parlamentari și reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate din județul Iași.Inaugurare Aeroport Iasi
     Noua pistă a Aeroportului Internațional Iași a fost finalizată cu 10 luni mai devreme decât prevedea proiectul, ceea reprezintă o premieră pentru România. Inaugurarea oficială a fost organizată odată cu aterizarea pe noua pistă a unei aeronave de tip Boeing, ce aparține companiei Tarom, care a venit de la Roma.
"Am terminat de două ori mai repede lucrările la această pistă, ceea ce e o premieră în România. Te sinți copleștit. S-au excavat trei milioane de metri cubi de pământ, s-a lucrat pe teren minat, unde s-a găsit muniție neexplodată din timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Îi mulțumesc lui Relu Fenechiu, părintele acestui proiect", a spus președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Iași, Marius Bodea.
     Aflat la Iași pentru a lua parte la eveniment, ministrul Transporturilor Ioan Rus a spus că dezvoltarea Iașiului înseamnă dezvoltarea Moldovei, iar dezvoltarea Moldovei reprezintă dezvoltarea României", subliniind că pe durata mandatului să va încerca fără patimă și fără ură politică să sprijine toate proiectele tuturor celor care gândesc în termeni corecți și de dezvoltare a României.
     Președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, a spus la rândul său că data de 21 august 2014 este și va rămâne înscrisă în calendar ca fiind "ziua în care Iașiul se deschide oficial către Europa și spre lume".

Isărescu: Vom intra în zona euro când o autostradă va trece Carpaţii.

     Guvernatorul BNR a reluat tema autostrăzii care să treacă munţii întrebat de ce creşterea economică din ultimii ani nu se regăseşte în buzunarele românilor şi de ce cresc discrepanţele regionale, care duc, practic, la două Românii, cu realităţi diferite.
     "Când cineva studiază eonomia are producerea venitului şi distribuţia. Faptul că România are distribuţia mai mult sau mai puţin polarizată, că România se dezvoltă polarizat, în câteva enclave, mai ales în zone în care sunt investişii străine directe, Bucureşti, Constanţa, Craiova, Piteşti, câteva zone din Transilvania, ţine de altceva decât de un indice agregat care este legat de creşterea economică.Mugur Isarescu
     Creşterea economică este evidentă şi n-o vedem într-o singură cifră, avem creştere de producţie industrială, 8-10% creştere de exporturi, dublarea exporturilor în câţiva ani. În aceste cifre vă asigur că n-ai cum să minţi, că nu e vorba doar de statistica noastră, e vorba de statistica celuilalt. Deci, când tu exporţi, celălalt importă. Dar că este vorba despre un alt tip de creştere economică faţă de ceea ce eram noi obişnuţi, sau cel puţin generaţia mea, echilibrată, repartizată raţional pe întreg teritoriul ţării, este altceva", a explicat Isărescu.
Oficialul BNR a arătat că, personal, este foarte preocupat de această problemă, precizând că a mai spus că intrarea în zona euro nu o vede în condiţiile unei Românii foarte enclavate.
     "M-a întrebat cineva când văd România în zona euro şi i-am spus: când va trece prima autostradă Carpaţii, cam atunci. N-ai cum să dezvolţi alte zone dacă treci pe serpentine prin Carpaţi, asta aşa ca să vorbim puţin metaforic. Sunt lucruri diferite, am văzut că este o preocupare când se vede în buzunarul oamenilor. La unii se vede, la alţii nu se vede, asta este tipologia de creştere economică în care ne situăm, şi nu ne situăm de ieri, de azi, ne situăm de ani buni", a adăugat Isărescu.
      Guvernatorul băncii centrale susţine nu doar că se pot schimba lucrurile repede, dar chiar este necesară o asemenea abordare pentru a putea adera la euro, întrucât zone întregi din ţară nu ar putea face faţă altfel unui asemenea proces.

Bosch a investit 77 milioane de euro în centrul din Cluj, pe care îl va deschide oficial în luna mai

    Bosch a investit 77 milioane de euro în centrul de cercetare şi producţie din Cluj, unitatea pusă în funcţiune la finele anului trecut urmând să fie deschisă oficial la 9 mai, a anunţat miercuri compania germană.
    "Anul trecut, Bosch a angajat circa 325 de persoane atât pentru activităţile de producţie, cât şi pentru cele de cercetare şi dezvoltare. Concernul german va continua şi în anul 2014 procesul de angajare din Cluj", se arată într-un comunicat al companiei.Bosch-deschidere-la-Cluj
    Centrul, situat în Parcul Industrial Tetarom III din comuna Jucu, are o suprafaţă totală de circa 38.000 de metri pătraţi şi va face parte din divizia Automotive Electronics, care dezvoltă şi produce unităţi electronice de comandă, semiconductori şi senzori pentru industria auto şi alte domenii. Divizia are 17 unităţi de producţie la nivel mondial şi aproximativ 20.000 de angajaţi.
      În România, Bosch are activităţi la Bucureşti, Blaj, Cluj şi Timişoara, cu circa 2.000 de angajaţi la începutul anului. Extinderea activităţilor de producţie şi dezvoltare va contribui la majorarea personalului până la finalul anului.

Hidroelectrica s-a reîntors în insolvență din cauza „baietilor destepti”

    Compania Hidroelectrica s-a reîntors în insolvență, în urma admiterii, de către Curtea de Apel București, a unor recursuri ale 'băieților deștepți', a declarat marți Remus Vulpescu, fost membru în Consiliul de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA.hidroelectrica
    'Hidroelectrica s-a întors în insolvență în urma unei pronunțări de către Curtea de Apel București a hotărârii de admitere a unor recursuri a căror pronunțare fusese amânată pentru astăzi (marți n.r). În principal ele sunt cunoscute publicului ca recursurile 'băieților deștepți' la hotărârea de închidere a procedurii. Judecătorul sindic al Tribunalului București închisese procedura, Hidroelectrica ieșise din procedura insolvenței, era liberă să implementeze management profesionist, era liberă să se dezvolte, era liberă să investească, era liberă să se listeze pe bursa de la București și pe cea de la Londra', a explicat Vulpescu.
    El a precizat că aceste progrese vor fi suspendate, iar listarea la bursă nu mai poate fi luată în discuție, cel puțin în cursul acestui an.
    'Toate aceste progrese sunt acum suspendate și pot fi anulate, dărâmate de către hotărârea Curții de Apel, pe care nu îmi permit să o critic sub aspectul corectitudinii și legalității pentru că nici măcar nu îi cunosc motivarea. Reintrarea în insolvență înseamnă că listarea pe bursele de la București și Londra în cursul anului 2014 nu mai poate fi luată în discuție, cel puțin nu în calendarul inițial convenit cu Fondul Monetar Internațional și cu marii investitori străini, înseamnă că tot ce a reprezentat progrese pe managementul profesionist, Consiliu de Supraveghere numit conform Ordonanței 109/2011 și Directoratul acum în proces de selecție și pe punct de a fi numit un Directorat competent, bun profesionist, sunt iarăși teme care trebuie suspendate și direcții în care nu se mai pot face progrese', a mai spus Remus Vulpescu.
    Pe de altă parte, în 20 februarie, Remus Borza, fostul administrator judiciar al companiei în timpul primei perioade de insolvență și președinte al Consiliului de Supraveghere Hidroelectrica până în decembrie 2013, declara, pentru AGERPRES, că la Curtea de Apel se judecă contestațiile depuse de traderii de energie cu privire la denunțarea contractelor bilaterale cu Hidroelectrica iar miza recursurilor "băieților deștepți" este de 1,3 miliarde lei. (Agerpress - click pentru tot articolul)

Primarii europeni discută la Bucureşti despre rolul Strategiei Dunării pentru creşterea economica

    Primarii europeni discută, duminică, la Bucureşti, despre rolul Strategiei Dunării pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, dezbaterea având loc în cadrul reuniunii Comitetului Executiv al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene.Forumul Strategiei Dunarene
    Temele de discuţie vor viza rolul Strategiei Dunării pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, echilibrarea dezvoltării economice cu ecologia şi gestionarea riscurilor de mediu, precum şi finanţarea proiectelor pentru Strategia Dunării în viitorul cadru de finanţare europeană 2014-2020.
    La cea de-a şaptea reuniune, care va fi deschisă duminică, la ora 18.00, la Casa Dunării-Palatul Ghica din strada Nicolae Iorga nr. 1-3, participă reprezentanţi guvernamentali din cele 14 state dunărene, alături de oficiali europeni, reprezentanţi ai regiunilor şi oraşelor dunărene, ai mediului academic şi de afaceri.
    Printre participanţii la reuniune se numără primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, primarul oraşului Ulm, Ivo Gonner, preşedinte al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, edilul oraşului Regensburg, Hans Schaidinger, precum şi alţi oficiali europeni.
    Dacă la prima ediţie a Forumului Anual, desfăşurată în 2012 la Regensburg, Germania, au fost peste 600 de participanţi, la Bucureşti numărul solicitărilor a depăşit 900, potrivit coordonatorului naţional pentru Strategia UE a Regiunii Dunării (SUERD), Carmen Podgorean.
    Forumul, care va avea loc la Palatul Parlamentului, este organizat de Guvernul României şi de Comisia Europeană.
    Strategia Dunării este un proiect politic european lansat de România împreună cu Austria. SUERD a fost adoptată de Consiliul European în 24 iunie 2011, ca strategie macro-regională a Uniunii Europene.

Rectificarea bugetară va fi negativă, pentru că sunt bani mai puțini decât s-a prognozat

    Premierul Victor Ponta a reamintit, sâmbătă, la Târgu-Jiu, că rectificarea bugetară va fi una negativă, pentru că sunt bani mai puțini decât s-a prognozat inițial.
    "Da, normal, pentru că sunt bani mai puțini decât s-a prognozat, în primul rând la impozitul pe profit. La accize și la TVA lucrurile merg destul de bine, însă în special la impozitul pe profit aici partea cea mai mare a fost prognozat un impozit pe profit din partea sistemului bancar, care nu s-a mai realizat pentru că, știți bine, s-au schimbat reglementările, dar și din partea altor firme, foarte multe intrate în insolvență, unele pe bună dreptate intrate în insolvență, altele intrate în insolvență ca să nu plătească taxe, că așa au văzut că se poate", a arătat primul ministru.Victor Ponta
    Totodată, Ponta a precizat, cu privire la protestele medicilor și ale profesorilor, că soluția de rezolvarea a problemelor este combaterea evaziunii fiscale.
    "Toată lumea protestează. Soluțiile nu sunt decât să combatem evaziunea sub toate formele, și a celor care sunt în insolvență și fac evaziune fiscală, și a celor care nu vor să plătească taxe, deși au de unde, și finalizarea procedurii de restructurare a ANAF-ului și a Direcției Generale Antifraudă. În mod sigur vom avea de pus niște bani în plus, nu de tăiat, la rectificarea bugetară, și pentru salariile profesorilor, și pentru sănătate, și pentru însoțitorii persoanelor cu handicap. Miercuri este rectificarea bugetară", a declarat premierul.
    El a mai punctat că va face o analiză la ANAF și dacă lucrurile nu se rezolvă, vor fi luate măsurile corespunzătoare. (sursa AGERPRES)

Uzina Ford de la Craiova va întrerupe producţia pentru şapte zile, în septembrie

Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii Ford, producţia de la uzina din Craiova va fi oprită timp de şapte zile, în luna septembrie.
"Ca reacţie la situaţia precară a pieţei europene, Ford România ajustează volumele de producţie ale uzinei de la Craiova şi are în plan oprirea producţiei pentru şapte zile în luna septembrie, în cadrul secţiei Operaţiuni Vehicule. B-MAX continuă să fie cel mai bine vândut monovolum de dimensiuni mici din Europa, dar, per total, piaţa auto continuă să scadă comparativ cu anul precedent. FordFord Romania va continua să îşi alinieze producţia la cererea efectivă a pieţei şi, datorita flexibilităţii sistemelor noastre de lucru, putem reacţiona în timp real la schimbările pieţei, inclusiv prin creşteri de producţie. Conform contractului colectiv de muncă dintre compania noastră şi angajaţii săi din România, în timpul acestor zile de întrerupere a producţiei, angajaţii se vor afla în şomaj tehnic, fiindu-le plătite sumele astfel prevăzute. Suntem convinşi ca aceasta este o măsură temporară şi că situaţia se va ameliora pe măsură ce vânzarile de automobile pe piaţa europeană vor începe treptat să crească", se menţionează în comunicatul transmis de reprezentanţii Ford.
Conform contractului colectiv de muncă, în perioada în care se află în şomaj tehnic angajaţii primesc 80 la sută din salariu.

Proiectul Roşia Montană va fi reanalizat în Parlament,
cu posibila modificare a redevenţei

Liderii PNL au susţinut, joi seară, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al partidului, că în cazul proiectului Roşia Montană va fi realizată o nouă analiză la nivelul Parlamentului, fiind posibilă majorarea redevenţei pentru exploatare.
Ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, a evocat majorarea redevenţelor pentru exploatările miniere în perspectiva anului viitor.
El a admis că în proiectul de lege transmis Parlamentului în ceea ce priveşte exploatarea de aur de la Roşia Montană nivelul redevenţei este de 6%, însă a precizat că un articol în proiectul de lege prevede că, în cazul în care legea cadru privind redevenţele este modificată, nivelul acesteia se va alinia din legea cadru.Rosia Montana
La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a menţionat că, în ceea ce priveşte proiectul Roşia Montană, liberalii şi-au păstrat abordarea din perioada opoziţiei. "Am spus întotdeauna că exploatarea resurselor este binevenită atâta vreme cât este rentabilă sub aspect economic pe perioadă semnificativă, pe perioadă lungă şi câtă vreme se menţine în respectarea condiţiilor de mediu într-o Europă civilizată a secolului în care trăim şi cu exigenţele pe care le avem cu toţii deja ca standard", a susţinut Antonescu.

De asemenea, liderul PNL a precizat că în cazul acestui proiect de la Roşia Montana este vorba de un proiect de lege care urmează a fi analizat de Parlament şi care nu este în vigoare.

Ministerul Agriculturii va finanţa trei centre zonale de cercetare în domeniul pomiculturii.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, în cadrul unei mese rotunde pe teme agricole, că statul va finanţa trei centre zonale de cercetare în domeniul pomiculturii, care să producă material săditor autohton necesar din 2014, când va începe programul de reconversie în pomicultură.
Daniel Constantin a spus că este vorba de cele din Piteşti-Mărăcineni pentru sudul României, Iaşi pentru Moldova şi Bistriţa pentru Transilvania.
"Avem în plan la finalul lui 2014 să începem un program de reconversie la pomicultură după modelul pe care l-am implementat cu succes la viticultură. Vrem să începem şi pe zona de pomicultură plecând de la o realitate care există astăzi în România. Peste 50 la sută din plantaţiile pomicole sunt, din păcate, în declin. Din acest motiv, din banii europeni pe care îi avem pentru 2014-2020, o alocare importantă, un subprogram va fi dedicat pomiculturii.
Mi-ar plăcea să fim pregătiţi cu material săditor din România în 2014, când vom avea la dispoziţie aceşti bani europeni, nu cu material săditor pe care îl importăm din străinătate. Nu suntem pregătiţi per ansamblu să facem faţă unei competiţii. Din acest motiv, am luat decizia zilele trecute să avem trei centre de cercetare extrem de importante, pe care să le finanţăm ca să reprezinte un punct de pornire pentru programul de pomicultură. Staţiunea de la Bistriţa poate să deservească toată zona Transilvaniei. Vom face toate eforturile ca, în programul tematic pentru cercetare, în anul 2013 să alocăm sume importante astfel încât staţiunea de la Bistriţa să devină o pepinieră pentru tot înseamnă plantaţie pomicolă din Ardeal, aşa cum vom încerca la Mărăcineni-Piteşti pentru sudul României şi la Iaşi pentru zona Moldovei", a declarat ministrul Agriculturii. Sursa MEDTAFAX

Acţionarii Hidroelectrica trebuie să facă o analiză a măsurilor luate în perioada insolvenţei

Acţionarii Hidroelectrica trebuie să facă o analiză a măsurilor luate în perioada insolvenţei, dar şi asupra consecinţelor insolvenţei Hidroelectrica, se arată într-un comunicat al sindicatului Hidrosind.
,,La termenul din 26 iunie 2013, Tribunalul Bucureşti va hotărî cu privire la închiderea procedurii insolvenţei. Considerăm că după această dată, acţionarii Hidroelectrica, cei care au solicitat intrarea în insolvenţă, sunt obligaţi să facă o analiză serioasă a măsurilor luate în această perioadă şi asupra consecinţelor insolvenţei Hidroelectrica. Dispreţul permanent manifestat faţă de salariaţi, limbajul grobian, ameninţările la adresa conducerii Hidrosind ori de câte ori aceasta a luat poziţie împotriva sa, presiunile puse pe salariaţi şi pe liderii de sindicat din teritoriu, imixtiunea directă în problemele sindicatului, unele măsuri care afectează funcţionarea în siguranţă a instalaţiilor energetice, alte măsuri luate în interes personal, sunt doar câteva din abuzurile săvârşite de administratorul judiciar. O parte dintre acestea au stat la baza formulării unor plângeri penale împotriva domnului Borza', se precizează în comunicatul Hidrosind.
În data de 5 iunie, acţionarii Hidroelectrica au aprobat în Adunarea Generală procesul de restructurare a societăţii, din 13 sucursale compania urmând să rămână cu şapte, iar numărul de posturi să fie redus cu circa 300 la nivelul societăţii. Economia estimată la fondul de salarii va fi de circa şase milioane euro/an.
,,Singurele măsuri foarte vizibile şi intens mediatizate luate de administratorul judiciar au fost împotriva salariaţilor. Hidroelectrica avea 5.239 salariaţi în iunie 2012, a bugetat un număr de 4.900 salariaţi pentru finalul anului 2013, dar a ajuns deja la 4.550 ţn iunie 2013. În aceste două zile rămase sunt convins că administratorul judiciar îşi va dovedi încă o data puterea şi determinarea şi va disponibiliza pe ultima sută de metri salariaţi utili societăţii şi persoane indezirabile domniei sale', spune preşedintele Hidrosind, Decebal Sulea. Sursa AGERPRESS

Ministrul Maria Grapini, impresionată de posibilităţile de dezvoltare turistică ale zonei Comana

    Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, consideră că investiţiile realizate la Comana de o persoană privată sunt unele de excepţie şi acestea ar trebui date ca exemplu la nivel naţional.
    'Am găsit aici un investitor local care a dat o complementaritate zonei Mânăstirii Comana, cu pădurea Comana şi Delta Comana, a doua deltă a României după Delta Dunării, ca urmare a varietăţii de specii animale şi vegetale, iar popasul de la Comana nu este un hotel, pot spune că este un hotel muzeu pentru că la fiecare pas ai nevoie de un ghid şi totul este impregnat de istorie, cultură şi tradiţia zonei", a declarat joi, în timpul vizitei la Comana, Maria Grapini.Maria Grapini
    Ea a fost uimită pentru că încă de la intrarea în popasul de la Comana a fost întâmpinată de tradiţia zonei, în holul hotelului fiind aşezate covoare ţesute tradiţional, chiar şi soba din holul de la recepţie este una pictată cu plantele şi florile tradiţionale din zonă, respectiv bujorul sălbatic, întâlnit în rezervaţia din pădurea Comana, iar camerele de dormit sunt amenajate în stil modern cu băi din sticlă şi materiale din piatră şi inox împletite cu dormitoare cu laviţe şi dulapuri din lemn pictate manual, iar în fiecare camera sunt tablouri cu în care au fost înrămate obiecte lucrate manual ţesute sau cusute. Şi apartamentele sau etajele din hotel au fost dedicate lui Vlad Ţepeş, ctitorul Mănăstirii Comana, neamurilor boiereşti sau domniţelor vremii. Rezervatia Comana
    "E un investitor aici de excepţie, genial, a ştiut să îmbine tradiţia locală cu legendele locale pentru a deschide zona spre turism, vreau să îl invit la o prezentare pentru tinerii antreprenori pentru a fi dat ca exemplu celor care doresc să îşi deschidă o afacere", a completat Maria Grapini.
    Ea spune că zona Comana corespunde intenţiilor sale de a promova România şi zonele turistice din România prin legende şi Comana poate fi un exemplu în acest sens, dacă va fi dezvoltată şi infrastructura în zonă, mai ales că localitatea este aşezată la aproximativ 30 de kilometri de capitală.   Sursa AGERPRES

Angajaţii Oltchim au primit 45 la sută
din lichidarea pe februarie

Angajaţii Oltchim au primit, vineri, 45 la sută din lichidarea pe luna februarie, a spus liderul sindicatului din combinat, Mihai Diculoiu, care a precizat că o mie de salariaţi ar urma să fie disponibilizaţi începând cu 15 aprilie, transmite corespondentul MEDIAFAX.oltchim
După pichetarea sediului Prefecturii Vâlcea, unde o delegaţie a protestatarilor a intrat la discuţii cu prefectul Mircea Nadolu, cei aproximativ 400 de angajaţi ai Oltchim s-au mutat în faţa Primăriei Râmnicu Vâlcea, unde au stat aproximativ o oră.
Şi la Primărie, o delegaţie a protestatarilor formată din 20 de persoane a discutat cu edilul Emilian Frâncu, acesta venind în mijlocul angajaţilor, însă a fost huiduit.
Protestul angajaţilor s-a încheiat fără incidente, iar la ora transmiterii acestei ştiri o parte dintre protestatari a plecat spre combinat cu două autobuze puse la dispoziţie de către primarul Emilian Frâncu, iar alţii au plecat pe jos spre case.
Liderul Sindicatului Liber Oltchim Râmnicu Vâlcea, Mihai Diculoiu, a spus că nu au primit "niciun răspuns" de la autorităţile locale privind situaţia combinatului, susţinând că oamenii vor merge la Bucureşti dacă premierul Victor Ponta şi ministrul Economiei, Varujan Vosganian, nu vin să discute cu ei.
"Au fost 400 de oameni, s-a protestat fără incidente, nu au fost probleme. Timp de o oră oamenii au fost la Prefectură, apoi timp de o oră şi la Primărie. Nu am primit niciun răspuns, iar oamenii spun că dacă nu vor veni la Râmnicu Vâlcea premierul Victor Ponta şi ministrul Economiei, Varujan Vosganian, vor merge ei la Bucureşti. Astăzi s-a primit 45 la sută din lichidarea pe februarie, dar promisiunea de ieri era pentru achitarea întregii sume aferante lichidării lunii februarie. Salariaţii au cerut demisia ministrului Economiei, Varujan Vosganian, care iniţial a spus că există bani pentru plata integrală a lichidării pe luna februarie, pentru ca apoi administratorul judiciar să spună că există doar 45 la sută din această sumă", a spus Diculoiu.
El a mai declarat că o mie de angajaţi ai Oltchim urmează să fie disponibilizaţi începând cu luna aprilie.
"Am auzit şi noi, urmează ca o mie de oameni de la combinat să fie concediaţi cu 15 aprilie, asta după ce oamenii nu şi-au luat banii de trei luni. Oamenii sunt tensionaţi, disperarea e la cote maxime. Noi nu am fost anuntaţi oficial, iar dacă există această decizie, ea contravine legii deoarece administratorul trebuia, conform legii să elaboreze mai întâi planul de reorganizare al societăţii, să discute disponiblizările cu sindicatul, planul să fie aprobat de Adunarea Generală a Creditorilor şi apoi să fie pus în aplicare. Decizia este ilegală", a mai afirmat Mihai Diculoiu.
Aproximativ 400 de salariaţi de la Oltchim, care au protestat în faţa sediului combinatului, au plecat în marş spre Prefectura Vâlcea, ei parcurgând 12 kilometri în aproximativ două ore, traficul rutier pe DN 64 şi pe principalele bulevarde din oraş fiind perturbat.

Guvernul si-a fixat pentru 2013 o tinta de crestere economica de 1,8% din PIB

Guvernul si-a fixat pentru anul viitor o tinta prudenta de crestere economica de 1,8% din PIB, dar spera intr-o varianta optimista sa atinga un avans economic de 2% din PIB, a anuntat, joi, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
El a precizat ca, pentru anul trecut, baza de crestere economica este anticipata la 0,7%.
Proiectul de buget pentru anul viitor a fost construit pe un PIB calculat la aproape 140 miliarde euro si un curs valutar de 4,5 lei/euro, veniturile bugetului consolidat fiind estimate la 46 miliarde euro, iar cheltuielile totale la 49 miliarde euro. Liviu Voinea
Deficitul bugetar va fi finantat in proportie egala, cu cate 1,5 miliarde euro, din surse interne si externe.
Din datele prezentate joi de Guvern, rezulta pentru acest an o tinta de deficit bugetar de 2,15% din PIB.
Pentru anul trecut, Produsul Intern Brut este indicat la 132,6 miliarde euro.
Guvernul arata astfel ca Produsul Intern Brut va fi readus la nivelul din 2008, daca va exista "stabilitate, credibilitate si consecventa".

Legea insolventei este paguboasa pentru cei corecti, Guvernul o va modifica

Legea insolventei va fi modificata in acest an, actul normativ fiind contestat de foarte multi oameni de afaceri, a declarat, vineri, ministrul delegat pentru IMM, Turism si Mediul de Afaceri, Maria Grapini, informeaza Mediafax.
"Legea insolventei este pe masa de lucru a Guvernului. Extrem de multi din mediul privat spun ca legea este paguboasa pentru cei corecti, in conditiile in care furnizorii nu isi mai pot incasa banii pentru ca partenerii lor intra in insolventa. Deci, avem in program modificarea Legii insolventei", a spus Grapini.
 Potrivit unor surse oficiale, modificarile aduse legii vor viza introducerea unor conditii mai stricte de intrare in insolventa si micsorarea duratei de inchidere a acesteia.Maria Grapini
In primele 11 luni ale anului trecut numarul firmelor care au intrat in insolventa a scazut cu 1,7% fata de perioada similara din 2011, cand 15.410 de societati au ajuns in incapacitate de plata, potrivit Oficiului national al Registrului Comertului. Firmele cu activitati in comertul cu amanuntul sunt cele mai afectate de lipsa lichiditatilor, domeniu urmat de sectorul transporturilor si depozitarii si de industria prelucratoare. La finele lunii noiembrie erau active in Romania peste un milion de firme.


Productie foto - video

Linkuri utile


Presedintie
Presedintia Romaniei


Guvern
Guvernul Romaniei

Camera Deputatilor
Camera Deputatilor


Senatul Romaniei
Senatul Romaniei


Copyright © 2012 - GoldPressMedia.ro