Site stiri online, politice, economice, mondene, sociale si sport, productie video, nunti, botezuri, evenimente


Parteneri

MicNews.ro

Ziar Viitor

Banner publicitate

Romexpo

RATB

Metrorex

Forum Ecologist

 

 

comunicate diverse

CULTURA SI EDUCATIE

 

 

 

Cristina Oprisenescu - Expozitie de pictura:
Dincolo de chipul tau - Beyond your portrait

    In perioada 7-21 august 2015 la Galeria Orizont din Bucuresti a avut loc expozitia de pictura a cunoscutei artiste, profesoara Cristina Oprisenescu, dedicata celui care a fost regele muzicii pop, Michael Jackson.
    Expozitia a avut un titlu sugestiv, Dincolo de chipul tau (Beyond your portrait).


Vernisaj - Culorile verii - Galeriile Orizont - Cristina Oprisenescu, Simion Ciumeica, Ovidiu Buba - August 2013

 

Galeriile Orizont - CULORILE VERII
Cristina Oprisenescu – August 2013

 

Cristina Oprisenescu - Locuri si figuri de legenda - Galeria Orizont - Bucuresti, august 2012

 

Cristina Oprisenescu - Dupa douazeci de ani - Galeria IRECSON - Bucuresti, septembrie 2012

 

Bucureştiul vrea să fie Capitală Culturală Europeană în 2021. Ce alte oraşe din ţară mai sunt în competiţia naţională

    Consilierii generali ai Capitalei vor discuta, în şedinţa de joi, un proiect de hotărâre privind depunerea candidaturii Municipiului Bucureşti la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.
    Potrivit raportului de specialitate al proiectului de hotărâre, în 2021 există oportunitatea ca Municipiul Bucureşti să poată fi ales drept Capitală Culturală Europeană.
    "Competiţia naţională pentru alegerea oraşului ce va reprezenta România se deschide în 2015, anunţând deja intenţia de a participa la această competiţie oraşele Cluj-Napoca,Timişoara, Iaşi, Craiova şi Arad", se arată în document, în care se menţionează şi că următoarea şansă a României de a avea o Capitală Culturală Europeană va fi "abia peste alţi 15 ani".
    De asemenea, în document se arată că evenimentul "Capitală Culturală Europeană" este deja considerat unul de natură "să schimbe cu totul viaţa unui oraş şi să-i marcheze viitorul", procesul de accedere la acest titlu începând cu şase ani înainte.
    Conform studiilor realizate cu privire la dezvoltarea oraşelor care au fost capitale culturale europene, printre beneficii se numără creşterea turismului în medie cu 12 procente în anul respectiv, a venitului regional prin proiectele culturale desfăşurate, a venitului oraşului, precum şi relansarea imaginii acestuia.
    Alte beneficii sunt reprezentate de refacerea infrastructurii culturale, prin faptul că spaţiile culturale noi şi cele renovate rămân parte din infrastructura oraşului, şi de îmbunătăţirea cooperării între cetăţeni şi autorităţi.
    Ultimul oraş din România ales Capitală Culturală Europeană a fost Sibiu, în 2007.
    Programul "Capitală culturală europeană" a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 40 de oraşe au deţinut acest titlu. Din anul 2000, acest titlu poate fi împărţit între două oraşe.

Institutul National al Patrimoniului celebreaza 135 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Bulgaria

    Institutul National al Patrimoniului celebreaza 135 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Bulgaria prin expozitia de harti vechi "Pamanturi bulgaresti-marturii istorice", ce va fi vernisata joi, la Teatrul Dramatic din Ruse (Bulgaria), informeaza un comunicat al Institutului remis agentiei noastre.
    Evenimentul se desfasoara sub patronajul prefectului districtului Ruse, invitati de onoare fiind Anton Pacuretu, ambasador al Romaniei in Bulgaria, si Aleksandar Filipov, ambasador al Republicii Bulgaria in Romania, alaturi de reprezentanti ai Institutului National al Patrimoniului si membri ai Muzeului National al Hartilor si Cartii Vechi.
    "Institutul National al Patrimoniului, principala institutie de importanta nationala care, prin demersuri de restaurare-consolidare, are menirea de a salvgarda si promova patrimoniul cultural national, alaturi de Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, o prezenta unica in peisajul muzeal al Romaniei, au colaborat cu succes in a realiza aceasta importanta manifestare culturala. Sunt mandru ca prin demersurile noastre, valorile culturale transcend granitele si contribuie la popularizarea patrimoniului romanesc, aspect relevant si din perspectiva comunitatilor romane din Bulgaria", a subliniat Alexandru Muraru, manager al Institutului National al Patrimoniului.

ICR organizează în străinătate o serie de evenimente culturale cu prilejul Zilei Limbii Române

    Potrivit Institutului Cultural Român (ICR), Ziua Limbii Române va fi celebrată şi în comunităţile româneşti din vecinătatea ţării noastre printr-o serie de evenimente organizate de Direcţia Generală Românii de Pretutindeni în Serbia, Republica Moldova şi Ucraina.
    Academia di Romania, în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, organizează în sala de conferinţe a institutului, în perioada 3-8 septembrie, o expoziţie în care vor fi cuprinse 50 de fotografii cu portrete ale scriitorilor şi poeţilor români, precum şi facsimile sau manuscrise ale scriitorilor.
    ICR Budapesta celebrează Ziua Limbii Române, în data de 2 septembrie, cu spectacolul-interactiv "Magia cuvântului", conceput de Giorgiana Elena Popan, organizat în colaborare cu Şcoala generală românească din Micherechi. În tălmăcirea actriţei, copiii vor asculta poveşti tradiţionale româneşti şi universale şi vor lua parte la un program care include jocuri şi cântece.
    În colaborare cu Consiliul Raional Leova şi Biblioteca Raională Leova, ICR 'Mihai Eminescu' de la Chişinău organizează expoziţia 'Sufletul satului românesc', în perioada 28 august - 27 septembrie, la Casa de Cultură din Leova. Vor fi expuse 42 de fotografii ale artiştilor orădeni Constantin Dancoglu şi Gheorghe Petrilă, realizate în câteva zone etnofolclorice ale Transilvaniei, cu precădere în Bihor, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud.
    De asemenea, expoziţia 'Mihai Eminescu' a fost deschisă la Străşeni, în data de 27 august. Alcătuită din 22 de bannere, expoziţia va fi însoţită de prezentarea lucrării 'Mihai Eminescu. Dicţionar enciclopedic' şi a CD-ului aniversar 'Rămâi, iubirea mea, rămâi', conţinând o selecţie din versurile de dragoste ale poetului Nicolae Dabija.
    La Palatul Culturii din oraşul Hînceşti va fi deschisă, în perioada 30 august - 30 septembrie, expoziţia 'Grigore Gafencu', care include peste 30 de panouri foto, realizate de Unitatea Arhive Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe.
    De asemenea, expoziţia 'Gavriil Bănulescu-Bodoni - un ierarh ortodox promotor al românismului' de la Edineţ este deschisă în perioada 25 august - 25 septembrie.
    În colaborare cu Universitatea de Stat 'Alecu Russo', evenimentul 'Nichita Stănescu - 80 de ani de la naştere' va avea loc în perioada 28 august - 30 septembrie 2013, la Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat 'Alecu Russo' din Bălţi.
    Un eveniment de marcă este şi conferinţa internaţională 'Limba Română - limbă a integrării europene', desfăşurată în perioada 31 august - 2 septembrie, la Academia de Ştiinţe a Moldovei şi la alte instituţii de învăţământ superior din Republica Moldova.
    Ansamblul Academic Naţional de Dansuri Populare 'Joc' din Republica Moldova va susţine pentru celebrarea limbii române un spectacol la Leova şi Hînceşti, 30 august, după ce a susţinut deja unul pe 28 august.
    La Galeria de la Rond din Chişinău, în perioada 29 august - 7 septembrie, este deschisă expoziţia 'Alexei Mateevici - Odă limbii române', dedicată aniversării a 125 de ani de la naşterea poetului. Expoziţia cuprinde manuscrise, fotografii, poezii, mărturii ale cronicarilor, scriitorilor clasici şi contemporani despre limba română şi poezia dedicată limbii române.
    Expoziţiile urmează să fie itinerate şi în alte localităţi şi muzee din Republica Moldova: Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat 'Alecu Russo' din Bălţi, în oraşele Cantemir, Orhei, Drochia, Hânceşti, Căuşeni, Soroca, Leova, Edineţ, Cimişlia, Ocniţa, Străşeni şi Cahul.
    ICR Madrid organizează proiectul online 'Ziua limbii române în Spania', în perioada 31 august - 10 septembrie. Cu ocazia Zilei Limbii Române, ICR Madrid propune o campanie online de promovare a limbii şi a literaturii române traduse în spaniolă. Astfel, în perioada menţionată, vor fi postate zilnic pe cele două pagini de Facebook administrate de ICR Madrid şi pe site-ul institutului fragmente din literatura română, în română şi în spaniolă.
    ICR New York organizează, cu ocazia Zilei Limbii Române, recitaluri de poezie românească în interpretarea lui Constantin Chiriac, pe 31 august la sala mare a Centrului Comunitar din Cote-des-Neiges, Canada, apoi la Val David şi pe 1 septembrie, la biserica Sfântul Ilie din Montreal, Canada.
    ICR Paris celebrează Ziua Limbii Române prin organizarea recitalului "Sunt un orb", în interpretarea lui Horaţiu Mălăele, la sala bizantină a Palatului de Behague, în data de 31 august. "Sunt un orb" este un recital de poezie în care maestrul Horaţiu Mălăele recită, pe un fond muzical discret, din poeţi români precum Nichita Stănescu, Adrian Păunescu sau Emil Brumaru.
    Pentru sărbătorirea Zilei Limbii Române, în data de 30 august, la Biblioteca Voievodală din Cracovia, ICR Varşovia va organiza un eveniment de promovare a învăţării limbii noastre. Împreună cu Şcoala de Limbi Străine 'Calitate', cu sprijinul Societăţii Polono-Române şi al Bibliotecii Voievodale din Cracovia, institutul va organiza ateliere de limba română, precedate de un concurs de cunoştinţe generale despre limbă, cele mai bune lucrări fiind premiate cu cărţi, albume şi CD-uri cu muzică românească.
    Conform tradiţiei, ICR organizează anual la Bucureşti, Chişinău şi în alte comunităţi româneşti din statele vecine manifestări culturale prilejuite de Ziua Limbii Române, la care participă personalităţi ale vieţii culturale şi artistice româneşti.
    Anul acesta, seria de evenimente a început cu un concert extraordinar susţinut de interpretul Nicolae Furdui-Iancu, acompaniat de taraful 'Crai Nou' din Alba Iulia, pe 29 august, la Casa de Cultură din Uzdin (Voivodina, Serbia). Partener al ICR în organizarea evenimentului a fost Comunitatea Românilor din Serbia.
    Vineri, 30 august, va avea loc un concert extraordinar susţinut de formaţia de muzică folk Pasărea Colibri la Filarmonica Naţională 'Serghei Lunchevici' din Chişinău.
    În comunităţile de români din sudul Basarabiei, regiunea Odesa (Ucraina), sunt programate, pe 30 august, în localitatea Pocrovca Nouă, raionul Ismail şi pe 31 august, în localitatea Barta, raionul Reni, două concerte ale lui Tudor Ungureanu şi grupului Ştefan Vodă din Căpriana (Republica Moldova). Programul va fi completat cu alte două reprezentaţii ale Ansamblului 'Dor Basarabean' din Erdek-Burnu (Utkonosovka, raionul Ismail).
    Seria de evenimente dedicată Zilei Limbii Române se va încheia pe 8 septembrie, când este programat un concert al maestrului Tudor Gheorghe la Cernăuţi, în sala Teatrului Olga Kobyljanska. (Sursa AGERPRES)

Din toamnă se va modifica legea prin care se
decontează naveta elevilor

    Din toamnă se va modifica legea prin care se decontează naveta elevilor, a anunţat Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.
    Decizia a fost luată după ce s-a constatat că pe acelaşi număr de kilometri unii transportatori au tarife de 12 ori mai mari decât alţii.DECONTARE
    Practic nu există o plafonare a tarifelor practicate de transportatori pentru naveta elevilor, iar din punct de vedere legal ministerul este obligat să deconteze aceste tarife. Instituţia plăteşte în total 180 milioane lei pentru transportul elevilor.
    Remus Pricopie a mai spus că, începând din toamnă, legea va fi modificată, astfel încât deconturile pentru naveta elevilor să se facă în baza unei metodologii aprobate prin Hotărâre de Guvern.
    Vă reamintim, în mai, elevii din mai multe judeţe au făcut grevă japoneză, reclamând că nu le-au fost decontaţi banii de navetă.
În 30 mai, Ministerul Educaţiei a anunţat că 50 milioane de lei au fost deblocaţi pentru plata sumelor restante la decontarea transportului elevilor. O primă tranşă de 30 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport al elevilor fusese deblocată anterior. Sursa edu-news.ro

Institutul Cultural Român iniţiază realizarea unui sistem naţional al cărţilor on-line

    Institutul Cultural Român (ICR) va realiza, împreună cu editurile şi bibliotecile reprezentative şi cu autorităţile naţionale responsabile în materie, sistemul naţional al cărţilor on-line, care să poată fi accesat pe Internet de cititorii interesaţi de pretutindeni.
    Potrivit unui comunicat al ICR remis joi AGERPRES, Direcţia Generală a Reprezentanţelor în Străinătate şi Serviciul IT din cadrul ICR vor întocmi, până la 1 iunie 2013, un raport asupra situaţiei actuale a accesibilităţii on-line a publicaţiilor din România. În prima decadă a lunii iunie 2013, ICR va organiza la Bucureşti o reuniune cu liderii instituţiilor responsabile la nivelul ţării şi cu editurile şi bibliotecile implicate.
    Demersul porneşte de la constatarea faptului că sistemul on-line a preluat deja multe dintre periodicele publicate odinioară pe hârtie. Tot mai multe cărţi sunt accesibile on-line. Tendinţa internaţională este de accesare on-line nu numai a periodicelor, ci şi a cărţilor.
    "În pofida acestei tendinţe, nu asistăm deloc la dispariţia cărţii, cum se anticipa cu trei - patru decenii în urmă. Cartea, ca prezentare organizată a cunoaşterii, rămâne în actualitate. Ceea ce este de făcut se referă la crearea accesului on-line la cărţi", precizează ICR.
    Misiunea încredinţată de lege Institutului Cultural Român este să promoveze cultura română în străinătate. Sistemul on-line de prezentare a publicaţiilor, în vederea unui acces cât mai larg, este astăzi un instrument extrem de eficace de promovare. (sursa AGERPRES)   

Câştigătorii concursului ICR sunt propuşi şi nu numiţi în funcţiile pentru care au candidat

Andrei Marga, preşedintele ICR, a declarat, referitor la câştigătorii concursului organizat de ICR pentru selectarea referenţilor şi directorilor adjuncţi ai filialelor din străinătate, că aceştia sunt persoane propuse de el pentru numirea în funcţia de referent, avizul final fiind dat de MAE.
Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR) a lămurit o serie de acuzaţii care i-au fost aduse în urma concursului organizat de instituţia pe care o conduce. El a subliniat că a preferat un concurs în defavoarea unei selecţii personale, iar apartenenţa politică a candidaţilor trebuie rezolvată de aceştia după numirea în funcţie.
"Cele 12 persoane din postul de referent sunt propuşi spre angajare. Trebuie să se angajeze încet-încet aceste persoane în poziţiile de funcţionari publici, mai ales că în unele institute culturale din afară începem să avem zero referenţi. Mergem pe premisa că, într-o zi, foarte apropiată, se vor deschide din nou concursurile. Procedura de angajare durează. După ce se face selecţia, durează încă două luni aproape până când cel numit este trimis la post Ei intră în personalul diplomatic, care este supus unor rigori speciale. Am făcut toate acestea în speranţa şi chiar în cvasicertitudinea că posturile se vor debloca. Avem discuţii şi pentru unele domenii a început deschiderea şanselor de angajare, pentru alte domenii este încă în discuţie, pentru altele încă nu, dar suntem pe traseul deschiderii", a spus Marga, încercând să lămurească astfel controversa cu privire la organizarea unui concurs în condiţiile în care MAE a anunţat public blocarea posturilor.

Ministerul Culturii, dat în judecată de un candidat la postul de director al Operei Române Cluj

Un candidat la postul de director al Operei Române Cluj a dat în judecată Ministerul Culturii reclamând trucarea concursului pentru funcţie şi faptul că secretarul de stat Victor Opaschi şi şeful ICR, Andrei Marga, ar fi intervenit în favoarea contracandidatului său, care a fost declarat câştigător.
Ioan Vrăsmaş, unul dintre cei doi candidaţi pentru postul de director al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, a declarat vineri că la proba scrisă de proiecte, desfăşurată la sfârşitul anului trecut, a obţinut cea mai mare notă, iar la proba orală nu a fost lăsat să îşi prezinte proiectul de management, astfel că postul de director a revenit contracandidatului său, Marius Budoiu.
"Am înaintat, joi, la Curtea de Apel Cluj acţiunea în instanţă împotriva Ministerului Culturii, pentru că ceea ce s-a petrecut la etapa a doua a concursului pentru postul de director al Operei Naţionale din Cluj-Napoca a fost flagrant. Este inimaginabil ca la prima probă scrisă şi cu numele secret să primesc nota cea mai mare din concurs şi chiar din istoria ultimilor ani din minister, iar la proba a doua comisia să nu mă lase să îmi prezint proiectul. Este atât de mizerabil ceea ce s-a întâmplat, încât cei din Ministerul Culturii vor trebui să justifice diferenţa de aproape şase puncte între nota mea la proba scrisă - 8,73, şi nota 3,17 la proba orală, de prezentare a proiectului de management. Concursul a fost trucat, iar secretarul de stat Victor Opaschi s-a antepronunţat în favoarea contracandidatului meu, Marius Budoiu, pentru care a intervenit şi şeful ICR, Andrei Marga, şi care a fost declarat la final câştigător al concursului şi numit director", a susţinut Vrăsmaş.


Productie foto - video

Linkuri utile


Presedintie
Presedintia Romaniei


Guvern
Guvernul Romaniei

Camera Deputatilor
Camera Deputatilor


Senatul Romaniei
Senatul Romaniei


Copyright © 2012 - GoldPressMedia.ro